corn gmostop.org ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ stop gmo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

8 Απριλίου 2006: Διεθνής Ημέρα κατά των Μεταλλαγμένων

Επιστολή – Μνημόνιο ανεξάρτητων επιστημόνων

Η 8 Απριλίου 2006 έχει οριστεί από ακτιβιστές ως η Κοινή Διεθνής Μέρα της Αντίθεσης στους ΓΤΟ (Joint International GMO Opposition Day, (“JIGMOD”), βλ. http://altercampagne.free.fr/). Συντονιστής αυτής της πρωτοβουλίας είναι ο Δρ. Ντομινίκ Μπερούλ (Dominique Beroule). Με κύριο συντάκτη τον καθηγητή Arpad Pusztai, μία ομάδα ανεξάρτητων επιστημόνων συνέταξε ένα μνημόνιο, το οποίο θα αναγνωσθεί επίσημα σε παγκόσμια βιντεοδιάσκεψη της καμπάνιας την ίδια μέρα. Θα ακολουθήσουν διαδηλώσεις στο Σικάγο (9 Απριλίου) και στις Βρυξέλλες (20 Απριλίου).

Όπως πιθανόν θα επισημάνετε, το κείμενο απευθύνεται κυρίως σε μη ειδικούς και εστιάζει σε θέματα υγείας, στα οποία και οι νομοθέτες είναι πιο ευαίσθητοι. Αυτή τη στιγμή το μνημόνιο βρίσκεται στη διαδικασία της προσυπογραφής από επιστήμονες και θα προταθεί αργότερα για υπογραφή στους συμμετέχοντες οργανισμούς.

Αν θέλετε να προσυπογράψετε και εσείς, όπως και να δηλώσετε συμμετοχή στην πρωτοβουλία, μπορείτε να στείλετε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στα Αγγλικά στο alter.campagne@laposte.net, όπου θα δηλώνετε την επαγγελματική σας ιδιότητα και τα λοιπά σας στοιχεία.

Ακολουθεί το μνημόνιο, όπως το μεταφράσαμε από την ιστοθέση www.gmwatch.org (βλ. στον τομέα “News”, 20 Δεκεμβρίου 2006). Λόγω έλλειψης χώρου παραλείπουμε τις κάπως εκτενείς υποσημειώσεις και παραπομπές.

Μνημόνιο

Η τρέχουσα γενεά των γενετικά τροποποιημένων (ΓΤ) καλλιεργειών συνιστά έναν μη αναγκαίο κίνδυνο για την υγεία των πληθυσμών και για το περιβάλλον. Η παρούσες γνώσεις δεν αρκούν για να τροποποιήσουν με ασφαλή και προβλέψιμο τρόπο τον φυτικό γενετικό κώδικα, και οι κίνδυνοι των παράπλευρων επιπτώσεων υπερτερούν κατά πολύ των ωφελημάτων. Σας προτρέπουμε να σταματήστε να τροφοδοτείτε τους πληθυσμούς με τα προϊόντα αυτής της νέας επιστήμης και να απαγορεύσετε την απελευθέρωση αυτών των καλλιεργειών στο περιβάλλον, από το οποίο δεν θα μπορέσουν ποτέ να ανακληθούν.

Η νυν τεχνολογία βιάστηκε να ρίξει τα παράγωγά της στην αγορά πολύ προτού να τα επεξεργαστεί η επιστήμη. Η εισαγωγή τους συνοδεύτηκε από στημένες έρευνες, δωροδοκίες, φιμωμένους επιστήμονες, συγκαλύψεις και ρυθμιστικές υπηρεσίες στελεχωμένες με αντιπροσώπους των βιομηχανιών. Με τόσα συσσωρεμένα στοιχεία για σοβαρά προβλήματα υγείας και περιβάλλοντος, πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα για να τερματίσουμε τους γρίφους και αυτήν την επικίνδυνη κατάχρηση της δημόσιας εμπιστοσύνης.

Οι νυν ρυθμίσεις ασφαλείας είναι ανεπαρκείς να συλλάβουν την πλειοψηφία των επιζήμιων επιπτώσεων. Όταν ένα ξένο γονίδιο εισάγεται τεχνικά σε έναν ζώντα οργανισμό, όπως μία ΓΤ καλλιέργεια, το προϋπάρχον φυσικό γονίδιο του οργανισμού μπορεί ακούσια να απαλειφθεί, να απενεργοποιηθεί, να ενεργοποιηθεί μόνιμα, να μεταλλαχθεί ή να τεμαχιστεί. Εκατοντάδες φυσικών γονιδίων ενδέχεται να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίον δημιουργούν τις πρωτεΐνες τους (βασικά μόρια που δημιουργούν ζωντανά κύτταρα), ενώ ακόμα και η νεοεισαχθείσα πρωτεΐνη μπορεί να διαφέρει από αυτήν, η οποία αποτελούσε τον αρχικό προορισμό της επεξεργασίας.

Υποθέσεις – κλειδιά, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για να τεκμηριώσουν επιχειρήματα για την ασφάλεια των ΓΤ προϊόντων, ανετράπησαν και μερικά ενάντια ευρήματα συνιστούν ότι τα ΓΤ τρόφιμα είναι μη ασφαλή. Ζώα που ετράφηκαν με ΓΤ ζωοτροφές είχαν προβλήματα με την ανάπτυξή τους, την ανάπτυξη των οργάνων και την αντίδραση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, με τη διαμόρφωση του συκωτιού και του αίματος, όπως και παρουσίασαν παθήσεις των οργάνων τους (αιμορραγία στομάχου, υπερβολική ανάπτυξη κυττάρων, πνευμονικό οίδημα), προβλήματα στειρότητας και αυξανόμενα ποσοστά θανάτου, συμπεριλαμβανομένων και των βλασταριών τους.

Οι κίνδυνοι επιτείνονται από το γεγονός ότι τα γονίδια που εισάγονται σε ΓΤ τροφή όχι μόνο επιβιώνουν της πέψης, αλλά μεταφέρονται στα όργανα του σώματος και στην κυκλοφορία. Εισηγμένα γονίδια έχουν βρεθεί στο αίμα, στο συκώτι, στη σπλήνα και στα νεφρά. Το DNA μπορεί να ταξιδέψει ακόμα και μέσω του πλακούντα στο αγέννητο παιδί. Η μόνη ανθρώπινη κλινική δοκιμή έδειξε ότι εισηγμένα γονίδια από σόγια μεταφέρονται μέσα σε εντερικά βακτήρια.

Οι ισχυρισμοί ότι κανείς δεν βλάφθηκε από ΓΤ τροφές είναι παραπλανητικοί, αφού κανείς δεν παρακολουθεί τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία. Γνωρίζουμε ότι οι αλλεργίες που οφείλονται στη σόγια αυξήθηκαν κατά 50% από τότε που οι ΓΤ σπόροι σόγιας εισήχθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ένα ΓΤ συμπληρωματικό τροφής σκότωσε περίπου 100 Αμερικάνους και δημιούργησε 5 – 10 χιλιάδες ασθενείς.

Μερικές ΓΤ καλλιέργειες δημιουργούν το δικό τους εντομοκτόνο με την ονομασία Bt. Η έγκρισή τους στηρίχθηκε στην υπόθεση ότι η τοξίνη Bt δεν είναι βιοενεργή στα θηλαστικά. Όμως η τοξίνη Bt προκάλεσε ισχυρές ανοσοποιητικές αντιδράσεις και αφύσικη και υπερβολική ανάπτυξη των κυττάρων στα ποντίκια. Οι Φιλιππινέζοι που ζουν δίπλα σε καλλιέργειες καλαμποκιών Bt ανέπτυξαν μυστηριώδη συμπτώματα κατά τη διάρκεια της γονιμοποίησης (τρεις περιόδους στη σειρά) και οι εξετάσεις αίματος έδειξαν ισχυρή αντίδραση στο Bt. Στις 18 Νοεμβρίου 2005 μία έκθεση από την Ινδία ισχυρίστηκε ότι το βαμβάκι Bt επίσης δημιουργεί αλλεργικές αντιδράσεις. Και αν τα Bt γονίδια μεταφέρουν στα εντόσθια βακτήρια όπως κάνουν και τα γονίδια της σόγιας; Θα μπορούσαν να μετατρέψουν την εσωτερική μας χλωρίδα σε ζωντανά εργοστάσια εντομοκτόνων.

Παρά τους δημοσιοσχεσίτικα τεχνάσματα, οι ΓΤ καλλιέργειες αυξάνουν τη χρήση των ζιζανιοκτόνων, μειώνουν τη μέση σοδειά και διακινδυνεύουν τη διατροφική ασφάλεια. Είναι επιζήμια στην αειφόρο και βιολογική γεωργία και παγιδεύουν τους καλλιεργητές σε έναν φαύλο κύκλο χρέωσης και εξάρτησης. Θέτουν σε κίνδυνο την βιοποικιλότητα, ζημιώνουν τα ωφέλιμα έντομα, βλάπτουν τα βακτήρια του εδάφους, μολύνουν τις μη ΓΤ ποικιλίες και μπορούν να παραμείνουν στο περιβάλλον για γενεές.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν θέλουν να καλύψουν κινδύνους εγγενείς τις Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς. Οι καταναλωτές δεν τις επιθυμούν.

Παρακαλούμε δράστε σήμερα ώστε να προστατέψουμε την υγεία τις, το περιβάλλον τις και τις μέλλουσες γενεές.